Zdravý duch

11.08.2012 12:27

Rakouský kožní lékař Johannes Neuhofer je autorem poutní cesty zvané Johannsweg,  kterou najdeme v hornorakouském  Pierbachu nedaleko českých hranic. Jedná se o trasu ve tvaru lilie, má 12 zastávek a je 66 km dlouhá.  Každá zastávka má člověka vést  k zamyšlení.

Je příjemným rádcem, který bez namířeného ukazováčku naznačuje směr do budoucnosti.

Budoucnost znamená pro jednotlivce dožít se ve spokojenosti a zdraví vysokého věku a pro všechny stát se spojenými silami společnosti, v níž se lidem žije dobře a žijí v ní rádi.

Přehled dvanácti zastavení:

  1. Tvůj život by měl doprovázet humor, povzbuzuje ducha. Smích je nejnakažlivější  známka zdraví.
  2. Buď trpělivý. Trpělivost je nejúčinnější zbraň proti stresu, který pokud je v těle usídlen dlouhodobě, spouští syndrom vyhoření a deprese.
  3. Buď odvážný, zbavíš se tak strachu. Strach je základem mnoha nemocí a nejhorším rádcem, kterého v životě můžeme mít.
  4. Buď velkorysý a nedychti mít více než máš. Z touhy po zisku nemá užitek nikdo. Usilováním o to mít více má člověk ze života méně.
  5. Buď tolerantní  a akceptuj i představy druhých. Když se na věci podíváme z nové perspektivy, otevře se nám nový svět.
  6. Nepovyšuj se. Tomu, kdo se považuje za něco lepšího, je těžké radit. Podceňovat se je větší umění.
  7. Buď ochotný pomáhat a buď dobrý hostitel. Američtí vědci dokázali, že dobré činy plodí další. Jestliže někomu děláme pomyšlení, vezme si z toho příklad i pro sebe.
  8. Dodržuj ve všech věcech míru, zejména v jídle a pití. Nejde o to žít v odříkání, ale je dobré vědět, kdy je toho dost.
  9. Buď si vědom svého věku a buď spokojený se svým životem. Pokud visíme na minulosti nebo myslíme  jen na budoucnost, promeškáme přítomnost.
  10. Pečuj o své tělo a udržuj ho v rovnováze  se svým nitrem. Ten kdo má v rovnováze Yin a Yang má v pořádku i své tělo.
  11. Vážnost života potřebuje radost jako pohonnou látku životní energie. Tajemství se jmenuje optimismus. Načerpat ho můžeme v přírodě.
  12. Klíč ke zdravému stárnutí spočívá v každém Tvém dni. Často jsou to malé změny, které mají velký účinek. Kdo to pochopil je již na cílové rovince Janovy cesty.

Myšlenka se ujala a bylo i založeno sdružení nazvané stejně  jako Janova cesta, které si klade za cíl pomáhat postiženým a znevýhodněným lidem.

 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode